this post was submitted on 08 Nov 2024
16 points (100.0% liked)
Feddit.dk
31 readers
10 users here now
Et meta-forum for nyheder, meddelelser og debatter omkring Feddit.dk i sig selv.
Man er også velkommen til at poste her hvis der ikke er nogen andre fællesskaber der passer.
founded 2 years ago
MODERATORS
you are viewing a single comment's thread
view the rest of the comments
view the rest of the comments
Lidt personlig erfaring: Jeg cyklede foran en på en vej uden separat cykelsti og skulle orientere mig tilbage for at se om der var frit til en overhaling. Det eneste jeg så var Hr. DeSkalKunneSeMigPåMånen's forlygte. Jeg blev nødt til at opgive overhalingen da jeg ikke kunne se en pind de næste par sekunder...
Jeg håber virkelig vi tager Tysklands StZVO lygtelovgivning til os. Det giver max 205 lumen til forlygten og skrappe krav til udformningen og hvor den peger (205 er rigeligt hvis det er præcist og kun på asfalten lige foran cyklen)
Jeg kører mest på landevej hvor der ikke er gadebelysning, så kan godt forstå hvis cyklister har behov for at skabe noget lys så de selv kan se hvor de kører. Men det skal altså primært lyse vejen op for dem jo, det skal ikke pege lige frem.
Jeg var nær kørt frontalt ind i en modkørende som trak rundt om en cyklist, fordi jeg næsten ikke kunne se bilen bagved cyklisten i dag. Normalt ville det ikke være et problem, det er en bred landevej og jeg kunne sagtens trække til højre så der var plads nok, men det kræver jo at jeg kan se modkørende trækker ud.
Min cykel overholder de tyske krav, jeg ved ikke om det er de 350 lumen fra 2020 loven eller de nye på 205., men jeg ser alt det jeg har brug for i mørket. Når du afgrænser lyset til lige foran dig nøjagtig som en bil så kan 205 lumen være nok. Vi skal huske at lumen er det fulde output af lyset, så hvis der ikke er afgrænsning af lyset så kan 200 lumen selvfølgelig føles som at have et stearinlys siddende på styret.
Hvis du er ude på mountain bike i skove så er det selvfølgelig en helt anden sag hvorfor lovgivningen ikke gælder dér.
Lidt ekstra info kan findes her: https://www.bikeradar.com/advice/buyers-guides/stvzo-bike-lights
Ja jeg ville meget nødigt undvære min 5000 lumen lygte på min MTB i vinterhalvåret. Men den bruger jeg selvfølgelig heller ikke på vejen. Det ville ikke være muligt at køre forsvarligt med kun 300 lumen tror jeg.
Tænker du på om du blænder andre naturbrugere?
Det er altså irriterende at blive voldblændet af kvasaragtigt cykelblus på en tur i skoven. Det gælder uanset at jeg også selv kører MTB engang imellem.
Bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr m.v. siger
Og Færdselsloven (og dermed dens grundregler) gælder også på MTB.
Skoven, uden for de store skovstier, er dog ikke omfattet af de almindelige regler for trafik, så der gælder denne paragraf ikke (SVJV)
Jeg er endnu aldrig støt på andre (end andre MTBere) i en mørk skov en vinteraften i den skov jeg kører i. Det er heldigvis også nemt at holde sig i andre områder end MTB sporene når man f.eks. bare er ude og gå en tur, så risiko for at genere hinanden er ikke så stor.
Er det så kun i sporene du maxer ud på lumen?
Hvorfor gælder den nævnte paragraf i bekendtgørelsen ikke i skoven, udenfor de store skovstier?
Se måske https://naturstyrelsen.dk/aktiviteter-i-naturen/cykling-loeb-og-fitness/mountainbike
I Færdselslovens grundregler står at
og vej defineres i lovens §2
Go' tur
Ja, den kan justeres i lysstyrke
Det er, som jeg har fået at vide, slet ikke en sti men en "bane" når det er specifikt til MTB.
Der er vel ikke adgang forbudt for andre på MTB ruter, med mindre det er en afspærret bane? Så Færdselsloven er vel gældende?
Se for eksempel https://naturstyrelsen.dk/find-et-naturomraade/naturguider/hovedstaden-og-nordsjaelland/geelskov-og-ravnholm/praktisk under fanen "Mountainbikeruter".
Bliver lyset ikke meget flakkende når du kører? - bliver man ikke nærmest blind i de uoplyste felter? eller er det meget bred og høj lyskegle?
Det er forskelligt fra skov til skov hvad reglerne er, det du linker er specifikt for geelskov og Ravnholm. Men udover det, så er der ingen andre af dem de nævner som brugere jeg nogensinde har mødt om aftenen i skoven f.eks. her i november...måske lige med undtagelse af orienteringsløbere, men de har de samme lygter i panden som os. Der er ikke rigtig behov for specielle hensyn når der i praksis ikke er andre jo. Om sommeren er de der, men der kører jeg jo alligevel ikke med lygter da det er lyst.
Der er mulighed for to forskellige spredninger på min lygte, en mere fokuserer der lyser langt og så en der lyser meget bredt men noget kortere.
Kan du give eksempler på mountainbikespor, hvor færdselsloven ikke gælder? Det nærmeste jeg erindrer at have set, er henstilling om, at gående på MTBsporet tager hensyn til MTBcyklister.