IT och Teknik

1 readers
1 users here now

Svensk gemenskap för svenska artiklar inom IT och Teknik.

founded 10 months ago
MODERATORS
1
2
 
 

Pengarna ska gå till att expandera batteriproduktionen i Skellefteå. Dessutom ska en återvinningsanläggning byggas ut för att omvandla metallskrot och gamla batterier till återanvändbara material. 16 av miljarderna ska användas för att betala av ett tidigare lån.

Jämfört med ett vanligt lån innebär ett grönt lån att räntan är lägre, men det ställs högre krav på att rapportera om låntagarens hållbarhetsarbete.

För Northvolts tillväxt har företaget nu säkrat totalt 120 miljarder kronor.

3
 
 

Wi-Fi Alliance har i samband med CES-mässan officiellt lanserat den slutgiltiga versionen av 802.11be, mer känd som Wifi 7.

Tre år efter lanseringen av Wifi 6E som lade till stöd för 6 GHz-bandet i Wifi 6-standarden (802.11ax) är det nu dags för nästa generation trådlösa nätverk. Organisationen bakom standarden, Wi-Fi Alliance, släppte under måndagskvällen den slutgiltiga, certifierade versionen av Wifi 7.

Wifi Certified 7, som det officiella namnet lyder, kommer med en lång rad förbättringar som tillsammans ger tekniken upp till fyra gånger högre överföringshastighet och 99 procent kortare svarstider gentemot Wifi 6E.

För den högre hastigheten står framför allt möjligheten att använda 320 MHz breda kanaler i 6 GHz-bandet, kvadraturamplitudmodulering med 4 096 punkter (4K-QAM) och tekniken Multi-Link Operation (MLO) som gör det möjligt att kombinera flera frekvensband för högre totalgenomströmning.

MLO ligger också bakom de kraftigt förkortade svarstiderna. Vid sämsta möjliga förhållanden är Wifi 7 hundra gånger kvickare än tidigare versioner, vilket lär leda till betydande förbättringar för samtalskvaliteten under videosamtal – för att inte tala om i snabba onlinespel.

Andra förbättringar är högre pålitlighet och betydligt bättre utnyttjande av den teoretiska kapaciteten i nätverk, bland annat genom möjlighet att utnyttja de delar av en kanal som inte är utslagna av starka störningar, istället för att behöva välja en helt annan kanal.

4
 
 

Under parollen "världens snabbaste integrerade grafik" lanserar AMD den nya APU-familjen Ryzen 8000G på sockel AM5.

Under hösten har det tisslats och tasslats om en ny APU-familj från AMD med kraftfull integrerad grafik som ska ta plats på bolagets sockel AM5. Dessa uppgifter har nu visat sig stämma, då företaget under sin presentation på CES 2024 officiellt avtäcker Ryzen 8000G-familjens processorer med Radeon-grafik signerad arkitekturen RDNA 3.

På menyn står fyra nya modeller som i grunden baseras kring de mobila kretsarna "Phoenix" och "Phoenix 2". Med anledning av detta rör det sig därför inte om något arkitekturbyte för processordelen, utan det är alltså fortfarande Zen 4 det handlar om – modellnamnen till trots.

I toppen hittar vi Ryzen 7 8700G för 329 USD, vilken erbjuder åtta kärnor och 16 trådar med klockfrekvenser upp till 5,1 GHz. Denna modell har också den mest kraftfulla grafikdelen i uppställningen i form av Radeon 780M med 12 beräkningsenheter. Näst på tur syns Ryzen 5 8600G för 229 USD med sex kärnor och 12 trådar. Den maximala klockfrekvensen landar här på 5 GHz medan grafikdelen skalas ned till Radeon 760M med 8 beräkningsenheter.

Därefter sker en brytpunkt då bolaget växlar över till "Phoenix 2"-kretsen med hybridarkitektur gällandes processorkärnor. Ryzen 5 8500G är en sexkärnig modell för 179 USD, där två av kärnorna är sedvanliga Zen 4 medan resterande fyra är av den mer kompakta Zen 4c-varianten. Modellen har en maximal klockfrekvens på 5 GHz, men detta gäller endast Zen 4-kärnorna, och specifikationerna för Zen 4c är ännu okända. Grafikdelen som används är Radeon 740M med fyra beräkningsenheter.

Den sista modellen, som inte heller får ett officellt pris då den blir exklusiv för systembyggare, är Ryzen 3 8300G. Här är det fyra kärnor som gäller, där endast en av dessa är Zen 4 medan resterande tre är Zen 4c. Högsta klockfrekvens för Zen 4-kärnan är 4,9 GHz och vi har ännu inte fått frekvensspecifikationer för Zen 4c-varianterna. Grafikdelen är precis som hos storebror Ryzen 5 8500G den nedskalade kretsen Radeon 740M med fyra beräkningsenheter.

Genom att ha tillgång till en betydligt högre effektbudget kan Radeon 780M som återfinns hos Ryzen 7 8700G sträcka på benen mer än den mobila implementationen i bland annat de handhållna spelmaskinerna ROG Ally och Legion Go. Enligt AMD:s egna siffror kan bildfrekvenser på över 60 FPS uppnås i många populära speltitlar vid upplösningen 1080p med låga detaljinställningar. Bolaget trycker även på möjligheten att komplettera med ett snabbare grafikkort vid behov.

Ställt mot den integrerade grafiken i Intels Raptor Lake Refresh-familj påstår sig AMD ha ett rejält övertag med den nya Ryzen 8000G-serien, där prestandan är upp emot fyra gånger högre. Bolaget säger sig även kunna tävla med instegsklassens grafikkort från Nvidia med toppkretsen Radeon 780M, där denna enligt interna tester står sig stark mot Geforce GTX 1650.

Sist men inte minst trycker AMD på att Ryzen 8000G-serien är de första processorerna för stationära datorer som bestyckats med en dedikerad AI-krets. NPU-kretsen (neural processing unit) återfinns endast i Ryzen 7 8700G samt Ryzen 5 8600G och erbjuder en beräkningskraft på 39 TOPS som ska gå att använda i flera populära applikationer från bland annat Adobe, Black Magic och Topaz Labs.

Ryzen 8000G-serien lanseras den 31 januari med modellerna Ryzen 7 8700G, Ryzen 5 8600G samt Ryzen 5 8500G i spetsen. Instegsvarianten Ryzen 3 8300G lanseras i slutet av årets första kvartal och blir exklusiv för systembyggare.

5
 
 

En användare på kinesiska sociala nätverket QQ har delat ett foto som påstås visa Intels kommande Core i9-14900KS som enligt rykten blir först med turbo över 6 GHz.

Intel planerar enligt rykten att lansera en ny toppmodell bland sina mest kraftfulla processorer för stationära datorer på konsumentmarknaden. Core i9-14900KS väntas bli en uppskruvad variant av nuvarande toppmodellen i9-14900K och först på marknaden med turbo över 6 GHz. Vanliga i9-14900K och den äldre i9-13900KS har båda exakt 6,0 GHz.

Nu har en användare på kinesiska QQ delat ett foto (återdelat på X av ”HXL”) som påstås visa processorn, skriver WCCF Tech. Fotot har redigerats så att detaljer som serienummer och QR-kod inte syns, så det går inte att kontrollera autenticiteten på den vägen.

Enligt tidigare uppgifter kommer Core i9-14900KS ha turbo på 6,2 GHz och TDP på 150 watt. Basklockan är okänd, men i övrigt väntas den ha samma specifikationer som 14900K. Några uppgifter om pris har inte förekommit, men i9-13900KS kostade 699 dollar så någonstans kring 700–750 dollar är en rimlig gissning. Vanliga 13900K och 14900K har båda rekommenderat pris i USA på 589 dollar.

Intel håller ett event under inledningen av CES-mässan på måndag 8 januari. I fjol lanserade företaget Core i9-13900KS på mässan, så det är ingen högoddsare att uppföljaren kan släppas nu på måndag.

6
 
 

Chefredaktören för nederländska Hardware.info har plötsligt meddelat att den hårdvarufokuserade sajten stoppas med omedelbar verkan.

Hardware.info är en nederländsk kusin till SweClockers, en sajt fokuserad på datorhårdvara med många recensioner av grafikkort och andra komponenter. Den har funnits sedan 1999, men nu går den – plötsligt och utan förvarning – i graven.

På alla sidor på sajten visas nu ett meddelande om att uppdateringar har upphört och att sajten är arkiverad. Användarkonton kommer inom kort att anonymiseras. I ett längre meddelande skriver chefredaktören Frank Everaardt om beslutet, men går inte in på några närmare detaljer om vad som har föranlett det. Han nämner hur sajten 2016 köptes upp av företaget DPG Media som även äger Tweakers.net, men det går inte att avgöra huruvida det handlar om att företaget inte ser någon ekonomi i att driva båda sajterna längre eller något annat. Frank Everaardt fokuserar istället på att tacka alla läsare genom åren och önska god fortsättning.

Hardware.info fokuserade mest på recensioner och publicerade över 260 stycken under 2023, men har under åren då och då även varit först att rapportera om olika nyheter inom datorhårdvara. Sajtens testare upptäckte till exempel att HP i mitten av 2010-talet sålde bärbara datorer som enligt marknadsföringen var bestyckade med fyrkärniga processorer, men i själva verket bara hade två kärnor.

7
 
 

För att stävja låg lönsamhet väntas tillverkarna av NAND-kretsar chockhöja priserna på kort sikt.

För lite drygt två månader sedan rapporterade flera källor att priserna på NAND-kretsar var på väg uppåt. En ny rapport från Trendforce gör gällande att tillverkarna kommer öka priserna på NAND-kretsar med upp till 50 procent. Anledning uppges vara att NAND-kretsar har fortsatt låg lönsamhet till skillnad från DRAM-kretsar.

Med stundande prisökningar på själva kretsarna lär priserna på konsument-SSD öka under det kommande året. Rapporten berättar att Samsung fortsatt är den största tillverkaren av NAND-kretsar med lite drygt 30 procent marknadsandelar.

Samsung har fortsatt att strypa tillverkningen och uppges nu ligga på 50 procent av maxkapacitet i sin tillverkning. Detta då tillverkaren vill sänka den globala lagerhållningen för att på sikt få stabiliserade priser under 2024.

Trendforce rapporterar att tredje kvartalets intäkter för den globala NAND-tillverkningen ökade med 2,9 procent ställt mot föregående kvartal. Samtidigt väntas det resultatet öka till 20 procent när fjärde kvartalet 2023 redovisas. Ökningen väntas vara resultatet av just ovan nämnda strategi med att strypa tillgången.

Hur mycket detta påverkar priserna på konsumentpriser på SSD återstår att se men vi skulle inte bli förvånade om det blir en skjuts uppåt under det kommande året.

8
 
 

Istället för att försvara sig i domstol har Google valt att göra upp utanför med den grupp användare som 2020 stämde företaget för integritetsbrott.

Chromes inkognitoläge marknadsfördes när det släpptes som ett sätt att hålla sin webbaktivitet anonym. 2020 lämnade en grupp användare in en stämningsansökan mot Google och anklagade det för att brutit mot både federala amerikanska lagar och lokala lagar kring integritetsskydd i Kalifornien, och begärde fem miljarder dollar i skadestånd till drabbade användare. Gruppen påstår i stämningen att Google samlar in lika mycket personuppgifter om användare även i inkognitoläget, och att företaget därför har vaggat in dessa i en falsk trygghet.

Anklagelserna kanske verkar naiva, men domstolen som hanterar fallet beslutade nyligen att stämningen kan gå vidare till huvudförhandling, och nu rapporterar Reuters att Google hellre än att utsättas för risken att förlora och betala miljardbelopp i böter har valt att förlikas med användarna.

Avtalet mellan parterna ska nu godkännas och varken Google eller användargruppen har släppt några detaljer om uppgörelsen, så det är hittills okänt hur stort skadestånd Google har gått med på att betala i ersättning för att slippa rättegång.

9
 
 

Miniworkstation MS-01 mäter mindre än 20 × 20 × 5 centimeter men har plats för tre SSD:er, ett PCI-Expresskort och en minst sagt rejäl uppsättning kontakter.

Minisforum har lanserat vad företaget kallar sin första ”miniarbetsstation”, MS-01. Precis som tillverkarens övriga datorer handlar det om en kompakt dator som ryms i NUC-liknande litet chassi, men MS-01 kallas inte arbetsstation för inte: Nätverk och utbyggbarhet är anpassat för kunder som behöver allt utom de snabbaste processorerna och grafikkorten.

Datorn drivs av antingen Intel Core i9-12900H eller i9-13900H, men till skillnad från de allra flesta minidatorer går det att bygga ut grafiken från den integrerade Iris Xe-kretsen. Minisforum MS-01 har nämligen en intern PCI‑Express 4.0 x16-kortplats där Nvidias A2000-kort får plats. Arbetsminnet är två SO-DIMM-platser som stödjer upp till 64 GB.

På insidan finns även plats för upp till tre SSD:er, två M.2-kortplatser med stöd för upp till 2 TB var och en U.2-plats som klarar kapaciteter på upp till 22 TB. Varför den inte klarar högre kapaciteter framgår inte, men det är möjligt att en firmware-uppgradering kan ordna det.

De interna komponenterna hålls svala med ett aktivt kylsystem med stora kopparrör, kylfläns och fläktar som blåser ut den varma luften bakåt. Allt ihoppressat till storlekar som passar i det lilla chassit.

Baksidan av datorn visar tydligt att målgruppen inte huvudsakligen är konsumenter: Där sitter inte mindre än fyra nätverkskontakter – två SFP+ på 10 Gbit/s och två RJ45 på 2,5 Gbit/s – samt dubbla USB4 (Thunderbolt), HDMI och två vanliga USB-kontakter. Den som behöver ytterligare nätverksanslutningar kan ansluta Thunderbolt-adaptrar. Den inbyggda grafiken klarar att driva upp till två 8K-skärmar via varsin USB4-kontakt och en 4K-skärm via HDMI.

Priserna börjar på cirka 8 250 kronor utan minne och SSD:er och Minisforum säger att leveranser kommer inledas i slutet av januari.

10
 
 

Den 29 januari börjar Amazon Prime visa reklam på deras plattform. Det kommer att vara möjligt att betala bort.

I september 2023 uttalade sig Amazon och gjorde gällande att företaget ämnar införa reklam i deras filmer och TV-serier. Den nya prismodellen innebär att tittare kommer att kunna bli annonsfria om de ökar sin prenumerationsbetalning, med drygt 30 kronor mer per månad.

De nya intäkterna kommer att göra det möjligt, enligt Amazon, att fortsätta göra nytt innehåll och att investeringarna kommer kunna öka under en längre period.

Reklamen kommer däremot att dröja innan den kommer till Sverige då Amazon börjar med USA, Storbritannien, Kanada, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Mexiko och Australien under 2024. Begränsat reklaminnehåll börjar i dessa länder den 29 januari.

Färre annonser än streamingkonkurrenterna är målet uppger Amazon; där drygt 4 minuter per timme beräknas som en lägsta punkt.

Amazon är en av de senaste streamingtjänsterna som höjt sina priser. men i det här fallet genom införandet av annonser. Andra bolag som har börjat med reklam är Disney Plus, Hulu, Netflix och Paramount Plus, som inkluderar reklam i deras lägsta prisnivåer.

11
 
 

Parkeringsappen Easypark utsattes för en cyberattack den 10 december. Hackare har kommit åt personuppgifter, men enligt Easypark ska uppgifterna inte vara känsliga. Cybersäkerhetsexperten Pontus Johnsson tror att attacken inte varit särskilt avancerad.

12
 
 

Pat Gelsinger har hamnat i hetluften sedan han under en intervju på universitetet MIT berättade vad han tycker om Nvidias stora framgångar med AI-kretsar.

Intels vd Pat Gelsinger medverkade nyligen på ett event vid välkända universitet MIT i Boston, där han intervjuades inför publik om diverse ämnen. Föga förvånande kom AI-boomen på tal, och då gjorde han några uttalanden som snabbt har fått spridning, skriver Tom's Hardware.

Pat Gelsinger berättade till exempel att han anser att ”exceptionell tur” ligger bakom Nvidias framgångsrika satsning på AI-kretsar, och han ångrar att Intel lade ned det så kallade Larrabee-projektet som om det hade fortsatt kunde ha varit lika ”tursamt” för Intel. Pat Gelsinger jobbade inte på Intel under den perioden utan var vd på EMC och Vmware mellan 2009 och 2021.

– När jag tvingades lämna Intel för 13 år sedan dödade de projektet som kunde ha förändrat hur AI ser ut.

Nvidias vd Jensen Huang ”jobbade superhårt på att äga marknaden för beräkningskapacitet, initialt inom grafik och sen hade han ofantlig tur”, fortsatte Pat Gelsinger. Nvidias tur handlade också om att fältet låg helt öppet då Intel inte gjorde något alls på området under 15 år.

Uttalandena har kommenterats flitigt i sociala medier, och Bryan Catanzaro på Nvidia skriver i ett inlägg om intervjun på X att han jobbade med Larrabee på Intel 2007 och gick till Nvidia 2008 där han började jobba med maskininlärning. Han säger också att Nvidias dominans inte kom från tur, utan från vision och genomförande, ”vilket Intel saknade”.

13
 
 

Microsoft håller på att testa en ny funktion för att återställa ett krånglande Windows-system via Windows Update, snabbare och enklare än äldre metoder.

Förr i tiden var det en betydligt vanligare lösning, men än idag händer det att det enda vettiga sättet att åtgärda fel i Windows är att installera om systemet. Även om det i teorin går att leta upp och fixa fel i registret eller gå igenom alla installerade program och paket och reparera kan det vara snabbare att bara köra in en fräsch kopia av systemet, utan att ta bort ens egna filer.

Men att utföra en ominstallation har ändå krävt en del jobb, och för mindre kunniga användare krävs uppmärksamhet för att inte råka välja fel alternativ och till exempel behöva installera om alla program som inte hör till Windows. Nu ska Microsoft göra ominstallation enklare, tryggare och snabbare – åtminstone för de vars Windows inte krånglar så mycket att systemet inte startar.

I den senaste testversionen av Windows 11 i Insider-programmets Canary-kanal finns en ny avdelning i Inställningar -> System kallad Återställning (Recovery), skriver Tom's Hardware.

Den nya funktionen använder Windows Update-systemet för att ladda ner och installera om Windows ovanpå den nuvarande versionen, vilket tar bort alla manuella steg och gör att det enda användaren behöver göra är vänta tills den är klar och, som vanligt vid stora systemuppdateringar, har startat om ett par gånger. Dessutom går det betydligt fortare än via den gamla tekniken med installationsmedia på ett USB-minne.

Funktionen kommer förmodligen ingå för allmänheten i Windows 11:s ”Moment 5”-uppdatering som Microsoft planerar att släppa i februari.